2

POVESTEA POFTEI

ZDRAVĂN MOLDOVENESC


Motto: Pofta s-o născut la sat și îi de când lumea și poveștile.

Amu cică era odată un sătuc în Moldova, așa de vechi încât nimeni nu mai știa cine o însemnat prima dată locul și l-o numit Safir. De treceai de pădurea de la marginea satului, dădeai cu ochii întâi de moara din sat, treceai apoi pe lângă biserică, pe lângă fântâna cu ciutură și răchita de-o sută de ani și tot așa... Așa-i vorba din străbuni: “Omul sfințește locul”. Și toate câte erau în Safir, n-ar fi fost fără neamul Moldoveneștilor. În inima Safirului, era căsuța lui badea Moldovenesc, cea mai mândră casă din câte erau în sat. Toată răzeșia, toată averea bunicică, voia s-o lase copchiilor, că doar pentru cine o muncit toată viața?! Numai că aceștia erau tot plecați să-și facă rostul în viață, să-și facă poftele pe alte meleaguri, peste mări și țări.

Toată viața lui, badea Moldovenesc o fost tot vesel, glumeț nevoie mare și meșter la vorbă; dar de când le-o plecat copchiii de acasă, cei doi, bădița și soața lui, erau numai fără poftă de viață. Tare-i greu să n-ai pe nimeni să-ți spună “mămucă” și “tătucă”!

Bădița nici poftă de mâncare nu mai avea, iară pe soața lui nici să bucătărească n-o mai trăgea inima.

Mai ieșeau duminica în sat, până la biserică și înapoi, să îi mulțumească Celui-de-Sus pentru casă și masă și să-L roage să le trimită o alinare. Când terminau seara trebușoara, se hodineau pe băncuța de la poartă, mai stăteau oleacă la gard să vadă cine mai trece pe drum și să afle câte s-o mai făcut în celelalte zări.

În toată vinerea, în Safir se ținea iarmarocul satului. Badea se ducea să mai vândă făină de păpușoi, grăunțe și crupe, numai să nu stea locului. La primul târg de după Moșii de vară, vine un venetic la bădița și-i zice că tare i-ar trebui un sac de făină, că-i sărac lipit pământului și are șapte guri de hrănit acasă. Badea Moldovenesc, bun la inimă și milostiv, îi dă pe degeaba nu unul, ci doi saci de făină și oleacă de brânză ce-o avea pentru prânzișor. Vorba ceea: ‘’Dar din dar se face raiul’’. Veneticul zice “bogdaproste”, îi dă lui bădița un pui de găină cât un boț de mămăligă și pleacă în treaba lui. Badea Moldovenesc dă să-l bage în traistă. Puiul... “țuști!” se dă mai în lături și începe să-i vorbească pe limba omenească: “Ia-mă de moț! Ia-mă de moț!”. Îi mai zice că Sfânta Duminică i l-o scos în cale, să readucă pofta în lume și să-i lumineze lui casa, poiețica și ograda, că i-o văzut Sfânta de Sus că tare-s singuri și buni la inimă. Badea Moldovenesc se freacă de două ori la ochi și se chișcă de mână ca să fie sigur că nu visează. Multe i-o văzut ochii, dar pui trimiși de Sus și care să vorbească, niciodată. Face trei cruci, ia puiul în brațe și pleacă tot o fugă spre casă.

Așa doriți să aibă iară un copchil pe lângă casă, pe semne că rugile le-o fost ascultate, de s-o trezit cu așa pui. Amu, nu mai conta că era pui de om sau pui de găină, tot suflet lăsat de Dumnezeu e. Badea Moldovenesc s-o apucat să grijească de pui ca de copchilul lui. Soață-sa l-o băit, i-o stins doi cărbuni și l-o chemat pe popă să-i citească și să-l blagoslovească. Ș-apoi după ce l-o înzdrăvenit, Zdravăn Moldovenesc i-o rămas numele.

Bucurie peste bucurie, puiul începu a se înfiripa și crește, de era mai mare dragul să-l vezi cum huzurea de bine prin ogradă, cu penele colorate strălucind în soare, chipeș, roș în obraz și pocnind de sănătate. Ș-apoi inima lui bădița Moldovenesc creștea și ea odată cu Zdravăn, care era șugubăț ca el și frumos ca soața lui când era fată. Să fi văzut cum mânca el! Numai grăunțe și semințe alese pe sprânceană și cu poftă uruite. Ferice de el pui, că tare o fost dorit!

Lui bădița Moldovenesc i-o revenit și pofta de-a zice glume, iară soaței lui pofta de gătit bucate nici prea calde, nici prea reci, mai mult cu grăunțe, să-și știe bărbatul și puiul sănătos, că doar nu era pui de bogdaproste. Ce o făcut cei doi, ce n-o făcut, că din boțul de mămăligă, Zdravăn Moldovenesc s-o făcut un zdrahon și jumătate, cum nu s-o mai văzut. Nu mai era pui ca el în tot Safirul și încă alte șapte sate vecine.

Țața Mona a lu’ Minciună, vecina de peste drum, avea și ea un pui pricăjit pe care l-o crescut cum o auzit ea că-i moda la oraș. Tare se mai sfădea cu Moldoveneștii noștri și toată ziua boscorodea. Pe semne că era ciudoasă țața că al ei e zdrențuros și gălbejit, nu ditamai zdravănul. Degeaba i-o mai dat, dragă-Doamne, câte un morcov, câte-o pastea, că pricăjitul tot nu s-o făcut roș în obraz și n-o prins culoarea adevărată. Nu știa țața Mona că puii de găină, la fel ca puii de om, trebuie crescuți cu încetișorul, cum cere tradiția, cu drag și poftă. Vorba ceea: un pui fără tradiție e un pui fără viitor. Ș-apoi Zdravănul Moldoveneștilor nu era ca alți pui, ci unul înzestrat cu o putere imensă, de te făcea să plângi numai de bucurie și să-ți lase gura apă de atâta poftă de viață.

Și treceau zilele ca poveștile zise de badea Moldovenesc... După două luni și oleacă, lui Zdravăn îi vine vremea să își ia ziua bună de la mămuca și de la tatuca și să se ducă spre miazăzi după frații lui, puii de om, să umple și alte lumi de poftă, că doar de asta o fost trimis pe lume. Tare mândri mai erau Moldoveneștii că l-o crescut cu mâna lor și tare fericiți că puiul lor pleca în lume să ducă pofta și tradiția mai departe. Așa-s moldovenii, cu inimă bună, nu țin pofta numai pentru ei, dar păstrează sfântă pofta de acasă.

Și-o plecat Zdravăn peste mări și țări... Și-o ajuns pe la case mari, pe la oameni fără poftă de mâncare și posomorâți și pe toți i-o fericit și îmbucurat.

Și poate că o trecut și pe la casa matale? De n-o trecut, mai ai olecuță de răbdare. De ești grăbit și dorit de poftă, ia-ți trăistuța din cui și du-te să-l cauți matale și să-ți iei pofta singurel. Vorba ceea: Zdravăn Moldovenesc îți dă pofta, dar nu ți-o bagă și-n traistă.

Ș-am încălecat pe-o șa
Și ți-am spus povestea poftei așa;
Și ia-ți bundița din cui,
Că ți-am pus pofta-n pui!

Email  POFTA POȘTA REDACȚIEI
Adresa
S.C. Sagem S.R.L.
Membră a Grupului de firme
S.C. Safir S.R.L.
Str. Podul Înalt, Nr. 6, Vaslui, România
Telefon
0235-361562
Mobil
0751-036036
Fax
0235-306034

© 2022 Zdravan Moldovenesc. Toate drepturile rezervate.